Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων - Καθημερινή - Νίκος Βατόπουλος

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, την περασμένη Κυριακή, ένα μουσικό θαύμα ξετυλιγόταν μπροστά μας.

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, την περασμένη Κυριακή, ένα μουσικό θαύμα ξετυλιγόταν μπροστά μας. Ο Διονύσης Γραμμένος διηύθυνε την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ), που είναι δικό του δημιούργημα, και ο ήχος έφτανε στους ακροατές ευεργετικός, συντονισμένος. Γεννούσε έξαρση. Ο Διονύσης Γραμμένος μιλάει συχνά για τον αγώνα του προς «μία κουλτούρα του ήχου», για την εκπαίδευση (τεχνική, ψυχική, εγκεφαλική) των νέων μουσικών να παίζουν μαζί, να έχουν συνείδηση της μουσικής, να υπάρχει αυτή η εσώτερη επικοινωνία με τον μαέστρο αλλά και μεταξύ τους. Παρατηρούσα τα καθαρά πρόσωπα των μουσικών, νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, και το ήθος που εξέπεμπαν συμβάδιζε με την ποιότητα του ήχου τους.

Ο Διονύσης Γραμμένος είχε συνθέσει ένα πρόγραμμα με κατά βάση έργα της εποχής του μπαρόκ, προσκαλώντας δύο εκλεκτούς σολίστ. Τον Κερκυραίο φλαουτίστα Οθωνα Γκόγκα και τη Γαλλίδα βιολονίστρια Αλεξάνδρα Σουμ, η οποία αποδέχθηκε την πρόσκληση του Διονύση Γραμμένου να έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και να ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια (είχε την ευκαιρία να μιλήσει και με τα παιδιά εν είδει σεμιναρίου). Ενα έργο σπουδαίο, που δεν παίζεται συχνά, έκλεισε τη συναυλία. Ηταν η Σουίτα για έγχορδα του Λέος Γιάνατσεκ, ένα έργο διακριτικής «συνομιλίας» με τον Μπαχ, ένα έργο που απογείωσε τα έγχορδα της ορχήστρας και σκόρπισε ευφορία. Η αρχή έγινε με το Βραδεμβούργιο Κοντσέρτο αρ. 3 σε σολ μείζονα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, έργο βασικής παιδείας, και ακολούθησε το εξαίρετο Κοντσέρτο για φλάουτο σε ρε ελάσσονα του δεύτερου γιου του Μπαχ, Καρλ Φίλιπ Εμάνουελ Μπαχ, με σολίστ τον Οθωνα Γκόγκα, που διέπρεψε.

Ομοίως, η Αλεξάνδρα Σουμ, σολίστ ωριμότητας στα 31 της χρόνια, απογείωσε την ερμηνεία του Κοντσέρτου για βιολί, ορχήστρα εγχόρδων και τσέμπαλο, σε λα ελάσσονα, του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Ηταν μία εμπειρία πολύτιμη για τους ακροατές, καθώς κοινή ήταν η διαπίστωση πως όσα κατατέθηκαν από τους μουσικούς-μέλη της ΕΛΣΟΝ ήταν αποτέλεσμα κόπου, συνειδητότητας και εμπνευσμένης καθοδήγησης. Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων αποτελείται από νέους Ελληνες μουσικούς από όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και Ελληνες μουσικούς που ζουν στο εξωτερικό και ακολουθεί τα διεθνή, αντίστοιχα, πρότυπα. Η ορχήστρα θα εμφανιστεί τον Ιούλιο του 2020 στο Konzerthaus του Βερολίνου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Young Euro Classic, το οποίο προσκαλεί ετησίως τις κορυφαίες ορχήστρες νέων διεθνώς. 

Δείτε όλο το άρθρο 

https://www.kathimerini.gr/1060421/article/politismos/moysikh/ellhnikh-symfwnikh-orxhstra-newn-anerxomeno-fainomeno

FOLLOW US

Youtube Instagram
Gravity custom web