Επικίνδυνες λέξεις

Μια εξαιρετική εκδήλωση έλαβε χώρα την Παρασκευή σε βιβλιοπωλεία του Πειραιά και της Αθήνας.

Μια εξαιρετική εκδήλωση έλαβε χώρα την Παρασκευή σε βιβλιοπωλεία του Πειραιά και της Αθήνας. Με τίτλο«Επικίνδυνες λέξεις» διαβάστηκαν σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία κείμενα από έργα που κατά καιρούς είχαν απαγορευτεί από τη λογοκρισία της κάθε εποχής.

Η δράση είναι πρωτοβουλία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά που υιοθέτησε και συνεργάστηκε για την υλοποίησή της η «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Στο βιβλιοπωλείο Παρασκευόπουλου, στην Τερψιθέα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής (στη φωτογραφία δίπλα στον Πρόεδρο του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Πειραιά Νίκου Παρασκευόπουλου) επέλεξε να διαβάσει αποσπάσματα από το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το Μεγάλο μας Τσίρκο». ‘Ένα έργο που ανέβηκε μέσα στη Χούντα, ξεπερνώντας και ξεγελώντας τη λογοκρισία, ταυτίστηκε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, κατέβηκε αμέσως μετά και με τη μεταπολίτευση ανέβηκε εκ νέου σε θριαμβευτικές συνθήκες.

Ο αγώνας του λόγου και της ελευθερίας του απέναντι σε κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης λογοκρισίας ήταν το κεντρικό θέμα του Master Class για το θέατρο στο οποίο εξελίχθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση. Οι ερωτήσεις του κοινού προκάλεσαν τον σκηνοθέτη και καθηγητή θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκο Διαμαντή να εξηγήσει – αν και εν συντομία – τη δύναμη του θεατρικού λόγου, της δραματουργίας και της δυνατότητάς του να ανανεώνεται και να παρεμβαίνει, βλέποντας από τη δική του οπτική γωνία, διαφορετική κάθε φορά, τη ζωή των ανθρώπων.

FOLLOW US

Youtube Instagram
Gravity custom web