Ανακοίνωση Προγράμματος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για το 2020-2021

Θεατρικός Προγραμματισμός 2020 - 2021

Θαλάσσια πλάσματα, ρεμπέτικα τραγούδια, ρομαντισμός, επανάσταση, αναθεώρηση και επιθεώρηση:ετερόκλητα υλικά εμπνέουν φέτος το ταξίδι μας από τον βυθό της Ιστορίας στα κύματα του ταραγμένου παρόντος.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει την πορεία του με επιμονή και αισιοδοξία.Ανοίγει τις πόρτες του και μας καλεί να δούμε θέατρο ξανά, σε πείσμα των καιρών. 

 

Trailer 20-21//

 

 

O Δήμος του Πειραιά και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας συνεχίζουν να στέκονται δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο και να το στηρίζουν στο σημαντικό έργο του. Η χρονιά που διανύουμε είναι πιο δύσκολη από ποτέ. Έχοντας επίγνωση των απρόβλεπτων καταστάσεων που ίσως χρειαστεί να διαχειριστούμε, συνεχίζουμε να ενισχύουμε τον Πολιτισμό, αναγνωρίζοντας τον ζωτικότατο ρόλο που διαδραματίζει στην προοδευτική και δημιουργική πορεία του Δήμου μας.

Για μια ακόμα χρονιά το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι αποφασισμένο, με τη Δύναμη του πολιτισμού, τη Θέληση των ανθρώπων του και την Πίστη στις δυνατότητές του, να δώσει ένα βροντερό παρών.

Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, το ΔΘΠ θα παραμείνει ζωντανό, με τις πόρτες του –από φέτος και τις διαδικτυακές του πόρτες– ανοιχτές σε όλους. Συνεχίζουμε!


Γιάννης Μώραλης
Δήμαρχος Πειραιά
 


 

Η συνολική προσπάθεια για την ανάπτυξη του Πολιτισμού στον Πειραιά έχει αποδώσει καρπούς και έχει αφήσει τη σφραγίδα της στον καλλιτεχνικό χάρτη όλης της χώρας. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η ναυαρχίδα του Πολιτισμού της πόλης μας, συνεχίζει τη σταθερή ανοδική του πορεία με αλάνθαστη πυξίδα την προσφορά σημαντικού κοινωνικού και πολιτισμικού έργου.

Οι φουρτούνες που μας ταλαιπωρούν δε διακόπτουν το ταξίδι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, αντίθετα, δίνουν αφορμή για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια να κρατήσουμε τον Πολιτισμό ζωντανό, δημιουργικό, νικητή!

Σας καλωσορίζουμε και φέτος στο στολίδι του Πειραιά, ανοίγοντας τις πόρτες του, ανοίγοντας τις καρδιές μας σε αυτή τη γιορτή του Πολιτισμού, με την ελπίδα αλλά και την πίστη ότι η Τέχνη και η Δημιουργία θα μας βοηθήσουν να αντιταχθούμε στην ανασφάλεια και τις δυσκολίες αυτής της μεταβατικής εποχής που διανύουμε!


Ειρήνη Νταϊφά
Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού
 


Στην προσπάθειά μας να σχεδιάσουμε το πρόγραμμα της θεατρικής περιόδου 2020-21 πολλές φορές αναρωτηθήκαμε ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε – αν πρέπει να πάρουμε ρίσκα ή όχι. Το ομιχλώδες τοπίο που δημιούργησε η πανδημία δεν προσφέρει καμιά σιγουριά. Το θέατρο, ωστόσο, είναι μια τέχνη που απαιτεί ακριβή προγραμματισμό, στοχευμένη προετοιμασία και οργάνωση. Ταυτόχρονα, είναι ένα μέσο έκφρασης που δε φοβάται τα δύσκολα. Αγκαλιάζει και διαχειρίζεται δημιουργικά την αβεβαιότητα: θέτει ερωτήματα, ανατρέπει, ξαφνιάζει, συγκινεί.

Η τέχνη του θεάτρου μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικό έργο στο σύνολο της κοινωνίας: μας παρακινεί να κοιτάξουμε με διαφορετική ματιά τον κόσμο, μας αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για να βγούμε από το αδιέξοδο. Πρέπει να προσπαθήσουμε. Και αξίζει να προσπαθήσουμε. Γι' αυτό, ετοιμάσαμε ένα πληθωρικό, άκρως ελκυστικό και πολυμορφικό πρόγραμμα, το οποίο ανυπομονούμε να μοιραστούμε μαζί σας.

Θεατρικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις, σημαντικά ελληνικά κείμενα του 19ου αιώνα, πρωτότυπα έργα, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, εκπαιδευτικά προγράμματα, κοινωνικές και επιμορφωτικές δράσεις, διαλέξεις, αφιερώματα, εργαστήρια. Μια πλούσια γκάμα εκδηλώσεων με κοινό άξονα την διερεύνηση της έννοιας της εθνικής ταυτότητας και σημείο αναφοράς μεγάλα ιστορικά ορόσημα, όπως η συμπλήρωση δύο αιώνων ζωής του Νεοελληνικού Κράτους και 2500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Είμαι πραγματικά χαρούμενος και περήφανος για το πρόγραμμα που σας παρουσιάζουμε! Συνεχίζουμε! Καλή θέαση!


Ιωσήφ Βουράκης
Πρόεδρος ΟΠΑΝ
 



Θέατρο ασφαλώς
Πολιτισμός δε σημαίνει μονάχα ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση, αλλά πολλά περισσότερα: γνώση, προσφορά, ψυχική και πνευματική ανάταση. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη που έχει το ΔΘΠ –απέναντι στους εργαζομένους του, τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες και κυρίως το κοινό– να εξασφαλίσει την καλλιτεχνική συνέχειά του μέσα στην πρωτόγνωρη συνθήκη που όλοι αντιμετωπίζουμε, αποφασίσαμε να συμβάλουμε ενεργά σε αυτό που λέγεται ποιότητα ζωής και να ετοιμάσουμε ένα φιλόδοξο και δυναμικό πρόγραμμα. Στην πορεία της Ιστορίας υπάρχουν στιγμές που καθορίζουν την εξέλιξη ενός πολιτισμού. Ίσως τώρα βρισκόμαστε σε μια τέτοια στιγμή και οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να δουλεύουμε… να ζούμε. Δεν νοείται κοινωνία χωρίς πολιτισμό, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Με πίστη και κυρίως την ακριβότερη ανθρώπινη περιουσία, την ελπίδα, πορευόμαστε στη νέα δεκαετία που μόλις ξεκίνησε.

Για την φετινή σεζόν καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα βασισμένο σε Έλληνες συγγραφείς. Αυτός ο πλούτος που κληρονομήσαμε και που αποτυπώνει την ψυχή μας είναι, όπως λέει ο Σεφέρης, «το κοινό χτήμα, η ψυχική περιουσία μιας φυλής, παραδομένη από γενιά σε γενιά, από ευαισθησία σε ευαισθησία». Αυτή την ψυχική περιουσία θέλουμε να εξερευνήσουμε. Να πιούμε νερό από την πηγή. Από τους συγγραφείς που αιχμαλώτισαν τη φαντασία, τις αγωνίες και τα όνειρα των Ελλήνων στα πρώτα τους βήματα μετά την Επανάσταση. Πώς αισθάνθηκαν όταν άρχισαν να αναπνέουν ελεύθεροι; Ποιες σκέψεις πλημμύριζαν το μυαλό τους, ενώ προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο κράτος; Ποιες ιδέες πυροδοτούσαν την πένα τους; Θέλουμε έτσι, με τον τρόπο των ανθρώπων του θεάτρου, να συμμετέχουμε κι εμείς στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Να στήσουμε εδώ στον Πειραιά, στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, σε αυτό το υπέροχο ιστορικό θέατρο, μια γιορτή που θα φωτίσει το παρελθόν και άρα το παρόν και το μέλλον μας. Να συνεχίσουμε να δημιουργούμε σε πείσμα των καιρών που θέλουν την απόσταση ανάμεσά μας, να συνεχίσουμε να ελπίζουμε στην ψυχική και πνευματική εγγύτητα.

Οι καιροί αλλάζουν, οι ανάγκες το ίδιο. Το ΔΘΠ μεγαλώνει, ανθίζει και γίνεται φανερή η δημιουργική ανάγκη για μια νέα, διαφορετική σκηνή. Ως τώρα τον ρόλο αυτόν έπαιζε το φουαγιέ του θεάτρου, χωρίς όμως να πληροί όλες τις προϋποθέσεις 6 μιας θεατρικής σκηνής. Θέλοντας να προσφέρουμε στους δημιουργούς και το κοινό έναν νέο πολυμορφικό χώρο, εγκαινιάζουμε φέτος μια σύγχρονη, πλήρως εξοπλισμένη σκηνή 120 θέσεων μέσα στο κτήριο του ΔΘΠ, τη Σκηνή Ωμέγα, στοχεύοντας έτσι να συμπεριλάβουμε στο ρεπερτόριό μας μικρότερες, εναλλακτικές παραγωγές. Στην ίδια κατεύθυνση, το Πολιτιστικό Κέντρο Κωσταράκος ανανεώνεται και μετατρέπεται σε μια Πειραματική Σκηνή που επιδιώκει να μεταδώσει τον παλμό του Πολιτισμού στην καρδιά των Καμινίων. Η νέα αυτή σκηνή του ΔΘΠ θα παραχωρηθεί για να φιλοξενηθούν επιχορηγούμενες από το ΥΠΠΟΑ ομάδες θεάτρου. Επιπρόσθετα, ως ο πλέον σημαντικός πολιτιστικός φορέας του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής, το ΔΘΠ αγκαλιάζει και άλλες μορφές τέχνης. Φιλοξενούμε παραστάσεις χορού, εικαστικές εκθέσεις, λογοτεχνικές συναντήσεις και εγκαινιάζουμε τις Μουσικές Δευτέρες. Καλούμε σημαντικούς καλλιτέχνες, που με το έργο τους έχουν κατακτήσει μια μοναδική θέση στη νεότερη πολιτιστική ιστορία. Τέλος, τα εκδοτήρια εισιτηρίων μεταφέρονται στο φουαγιέ και στον πρώην χώρο τους γεννιέται κάτι ξεχωριστό, το Πωλητήριο του ΔΘΠ, όπου θα διατίθενται μοναδικά συλλεκτικά αντικείμενα, εκδόσεις και προγράμματα.

Δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά. Συχνά όμως, οι δυσκολίες είναι μεταμφιεσμένα δώρα. Για αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω την ευθύνη του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κι έχω μαζί με τους συνεργάτες μου την ευκαιρία όχι μόνο να χτίσουμε κάτι νέο αλλά και να εδραιώσουμε το ΔΘΠ στη συνείδηση του κοινού ως ένα από τα σημεία όπου χτυπάει δυνατότερα ο σφυγμός του ελληνικού πολιτισμού.


Λευτέρης Γιοβανίδης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΘΠ

 

 

 

 

  • 5
  • 6
  • 2
  • 7
  • 4
  • unnamed_(2)
  • 28a_3
  • unnamed
  • unnamed_(1)
  • dithepi_2021

FOLLOW US

Youtube Instagram
Gravity custom web