Ο Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός στη Σκηνή του ψηφιακού μας κόσμου

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Από 03/10/2022 έως 30/05/2023


Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 2022 – 2023

Ο ελληνικός λαϊκός πολιτισμός στη σκηνή του ψηφιακού μας κόσμου
Ψηφιακές θεατρικές ιστορίες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

 

 

Μάθε. Εμπνεύσου. Γίνε δημιουργός.

Ένα πρωτότυπο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τα σχολεία του Δήμου Πειραιά και των ευρύτερων περιοχών, από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

 

  • Έναρξη: Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022
  • Για μαθητές Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου & Α’ Λυκείου
  • Διάρκεια προγράμματος: 3 ώρες
  • Στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
  • Η συμμετοχή στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα γίνεται με δύο τμήματα ανά επίσκεψη


Όταν το παρελθόν, τελικά, δεν είναι τόσο ξένο. 

Οι σημερινοί έφηβοι σκέφτονται, επικοινωνούν και εξελίσσονται μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας. Η δημιουργική ομάδα του ΔΘΠ, χτίζει ένα ψηφιακό σύμπαν και προσκαλεί τους μαθητές να γίνουν μέρος του, να εμπνευστούν, να συνεργαστούν και τέλος να συν- δημιουργήσουν. Ένα σημαντικό μέρος της λαϊκής μας παράδοσης θα παρουσιάζεται κάθε φορά, μέσα από νέες φόρμες, με τη χρήση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινά φέτος για πρώτη φορά, με το θεατρικό έργο Γκόλφω του Σπυρίδωνα Περεσιάδη και το δημοτικό τραγούδι Του νεκρού αδελφού.

Τι κοινό έχουν τα δημοτικά τραγούδια με το χιπ χοπ; Το δημοτικό τραγούδι Του Νεκρού αδελφού με τα cyborgs και τα avatars ή με τα ζώα και τα βουνά που μιλούν με τα ανθρωποειδή του σήμερα;

Τι κοινό έχουν ο έρωτας του βοσκού Τάσου και της Γκόλφως με το φλερτ και τα social media; Πώς βιώνουν τον έρωτα οι έφηβοι σήμερα; Τι λόγια αγάπης ανταλλάσσουν;

Αλλά και γιατί καταπιανόμαστε ακόμη με την παράδοση ή με ένα θεατρικό έργο του 19ου αιώνα; Με ποιους τρόπους μπορούμε να συσχετιστούμε με εκείνη την εποχή;

Επαγγελματίες καλλιτέχνες των ψηφιακών μέσων, της σκηνογραφίας, του
κινηματογράφου, της μουσικής και της δραματουργίας συμπράττουν και καθοδηγούν τους μαθητές από το στάδιο της γνώσης, στη σύλληψη-έμπνευση μέχρι την τελική υλοποίηση ενός έργου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν θέτει στο επίκεντρό του τη φιλολογική ανάλυση των κειμένων αλλά στοχεύει να πυροδοτήσει δημιουργικούς πειραματισμούς των μαθητών και να ενεργοποιήσει τη φαντασία και το σώμα τους με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα.

Στόχος; Οι έφηβοι να οικοδομήσουν μέσα από τη δική τους γλώσσα, με τη χρήση κάμερας, μουσικής και εικόνας, τη δική τους σύνδεση με τον λαϊκό πολιτισμό και να πετύχουν την εξοικείωσή τους με λογοτεχνικά είδη που ανήκουν σε αυτόν. Γιατί έτσι θα μπορέσουν οι μαθητές να συναντηθούν και να ξανά-συστηθούν με τον λαϊκό πολιτισμό μας, χωρίς στερεοτυπικές προσεγγίσεις, αλλά με τη χρήση νέων μέσων και ψηφιακών εργαλείων. Σκοπός μας, ο επαναπροσδιορισμός και η εξερεύνηση των κειμένων μέσω μιας δημιουργικής διαδικασίας κοντά στον δικό τους τρόπο σκέψης και αφομοίωσης.

Αποτέλεσμα; Η ψηφιακή μεταμόρφωση των ιστοριών. Μια συλλογική δουλειά βασισμένη στην ελευθερία της δημιουργικότητας των μαθητών. Οι μαθητές/τριες παράγουν ένα συλλογικό έργο τέχνης, ένα πολυμεσικό ψηφιακό έργο, ανάμεσα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ανάμεσα στις τέχνες και τα αντικείμενα, ανάμεσα στο τότε και το τώρα. Από δέκτες μιας πληροφορίας γίνονται πομποί και η φαντασία τους προκαλείται να πλάσει νέα σύμπαντα.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται σε δύο φάσεις:

 

  • Αρχικά, εμψυχωτής εκ μέρους του ΔΘΠ επισκέπτεται το σχολείο σας και παρουσιάζει αναλυτικά τη δράση και τα κείμενα στους μαθητές/τριες. Η παρουσίαση γίνεται ανά τμήμα και στη διάρκεια μίας διδακτικής ώρας.
  • Έπειτα, σε προγραμματισμένη ημέρα, η δημιουργική ομάδα υποδέχεται δύο τμήματα κάθε φορά στο ΔΘΠ, όπου και υλοποιείται η εκπαιδευτική δράση. Στο τέλος κάθε επίσκεψης, οι μαθητές παρακολουθούν το υλικό που δημιούργησαν και ακολουθεί συζήτηση για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

 

  • fl5
  • forest2
  • peiraias1

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ο ελληνικός λαϊκός
πολιτισμός στη σκηνή του ψηφιακού μας κόσμου» στο email: laikospolitismos@dithepi.gr
Τηλ. Επικοινωνίας : ( 30) 694 376 2485
(Γιώργος Γερανάκης, Υπεύθυνος επικοινωνίας)

 

Σημείωση: Τα έξοδα μετακίνησης από και προς το ΔΘΠ καλύπτονται από τις σχολικές μονάδες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Η συμμετοχή όλων των μαθητών στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.

 

page1image131022272

FOLLOW US

Youtube Instagram
Gravity custom web