ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ – ΚΥΚΛΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

«Αν βλέμμα ρίξεις στη ματιά μου, ίσως να δεις πώς το εσείς μπορεί να γίνει εμείς»

Kοινωνικές δράσεις του ΔΘΠ: Eκθέσεις Θεατρικές παραστάσεις   Ιστορικοί περίπατοι Συναυλίες Ημερίδες Δρώμενα

Η παρέμβαση με τίτλο Προσφυγικά αναφέρεται στο μοίρασμα με ένα ευρύτερο κοινό, του στενού νήματος που ενώνει την πρόσφατη ιστορία του Πειραιά με αυτά που συνέβησαν στις αρχές του αιώνα. Στον πυρήνα της ιστορίας της Ελλάδας αναγκαστήκαμε πολλές φορές να γίνουμε μάρτυρες, θύτες και θύματα συνομιλώντας με τον ξένο. Η παρέμβαση Προσφυγικά στέκεται κι αναρωτιέται: πού βρίσκεται αυτή  η λεπτή γραμμή που επανακαθορίζει συμπεριφορές, απόψεις, κοινωνίες και πολιτισμούς;  
Το ΔΘΠ  θέτει με τις δράσεις του τα ερωτήματα, ελπίζοντας ότι θα συμβάλει με τον τρόπο του στη δημιουργία ενός υγιέστερου μέλλοντος.

20.10.2016  //  Φουαγιέ
έκθεση
Κερδισμένη πατρίδα 
Πρόσφυγες του 1922 στον Πειραιά
Επιμέλεια: Βάσιας Τσοκόπουλος, ιστορικός

Η έκθεση «Κερδισμένη Πατρίδα: από το 1922 μέχρι σήμερα», που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με εκκίνηση τη γρήγορη ανασύσταση της ζωής που πέτυχαν οι πρόσφυγες του 1922, επιχειρεί να ανιχνεύσει μέσα στα όρια 
του Πειραιά, τα δεδομένα της κοινωνικής και πολιτιστικής αλληλεπίδρασης, 
που προκάλεσε η Μικρασιατική τραγωδία. 
Οι πρόσφυγες κέρδισαν τη νέα πατρίδα τους, μπολιάζοντας την ελληνική κοινωνία με νέα πολιτιστικά στοιχεία και νέες αντιθέσεις, κρατώντας, ταυτόχρονα, τις ταυτότητές τους.

14-15-16.10.2016  //  Φουαγιέ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Αντώνης Βολανάκης Ραφίκα Σαουίς 
Common Platforms: a blind date
 ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΟΝΕΙΡΟΠΌΛΗΣΗΣ
 سیستم عامل های رایج:تاریخ کو
المنصات المشتركة :موعد مع مجهول 

Ο Αντώνης Βολανάκης και η Ραφίκα Σαουίς ενώνουν δυνάμεις και δημιουργούν  μία ανοιχτή πλατφόρμα δημιουργικής ονειροπόλησης για μόνιμους και περαστικούς κατοίκους. Πρώτος σταθμός ήταν ένα διαπολιτισμικό  art residency   με καλλιτέχνες που διαμένουν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα, τοπικούς και από άλλα μέρη του κόσμου. Δεύτερος σταθμός (14/15/16 Οκτωβρίου 2016) η πλατφόρμα ανοίγει τις πόρτες της  να συμμετέχετε ενεργά σε βιωματικά εργαστήρια (μουσικής, εικαστικών, θεάτρου, χορού κα), παρουσιάσεις και γιατί όχι σ’ένα μάθημα break-dance.  Το τριήμερο αυτό είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνύπαρξης των καλλιτεχνών  κατά τη διάρκεια του residency,  στο  οποίο υπάρχουν δείγματα γραφής όλων των καλλιτεχνών και οπτικοαουστικό υλικό από τον πρώτο σταθμό της δράσης .   
Ο Βολανάκης τα τελευταία δέκα χρόνια με τα blind dates - πρακτική  δια-καλλιτεχνικών συναντήσεων και διεθνοτικών  συνεργασιών- και οι εικαστικές αφηγήσεις του με  μη- ανδροκρατική, μη- ηγεμονική αντίληψη συναντά την Σαουίς, ορμώμενη από το θέατρο και τον κινηματογράφο  με εμπειρία στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, με τα εργαλεία της μέσω της συστηματική συνεργασίας της με τα ανήλικα - ασυνόδευτα προσφύγων και διεκδικώντας τα δικαιώματα των παιδιών για την ενίσχυση αυτονομίας και ανεξαρτησίας τους.
Τί συμβαίνει όταν ένας ηγεμονικός αστικός χώρος που θυμίζει ένα ευρωπαϊκό ballroom καταλαμβάνεται και χαρτογραφείται από καλλιτέχνες; Πώς μοιράζονται τα προνόμια έκφρασης και πρόσβασης σε χώρους και πόσο είναι συνειδητοί σε σχέση με αυτά. Παράλληλα ξεκίνησε μία αναγνώριση και καταγραφή των καλλιτεχνών από την προσφυγική κοινότητα έτσι ώστε τα ραντεβού στα τυφλά με τοπικούς καλλιτέχνες να πολλαπλασιάζονται και να δημιουργείται ένα κοινό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών. 
Πώς  γινόμαστε ένα σμήνος  και μοιράζομαστε μια οριζόντια και χωρίς ιεραρχία αφήγηση;  

Η πλατφόρμα αυτή ξεκίνησε με την παρουσίαση ιστοριών της προσφυγιάς των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία.  Ο πυλώνας όμως μετατοπίστηκε στη συλλογική αναζήτηση θεματικών που τους αφορούν τους καλλιτέχνες χωρίς εθνική ταυτότητα.    
Συμμετέχουν: Αμπτουλάχ Αχμεντί, Σαλαχεντίν Βαλαμπούρ, Αναστασία Βλαχάκη, Αντώνης Βολανάκης, Ντόρα Γιαννάκη, Μαλέν Γκαρμενδία, Σορέν Γκαεντί, Φαρενάζ Κορμπανί, Λέιλα Εφτεταχί, Πάρια Ρεζάι Ιρανί, Αγγελική Καθαρίου, Τζο Καλαβρού, Νάντια Καλαρά, Μάνος Καρατζογιάννης, Ιμπραήμ Καρίμι, Χριστίνα Κατσάρη, Αμίρ Κεσμερι, Ευτυχία Κιουρτίδου, Μαρία Κολιοπούλου, Αλέξανδρος Κορομηλάς, Ιόκο- Ιωάννης Κοτίδης, Ροένα Λάντφορντ, Παυλίνα Μάρβιν, Μάρω Μιχαλακάκος, Μοχάμεντ – Αλί Μοταμεντί, Αλμουδένα Μπλάνκο, Αγγέλα Μυλωνάκου, Aμπτουλάχ Ντιμ, Κωσταντίνα Ξάφη, Άννα Παγκάλου, Ευγενία Παπαγεωργίου, Αθηνά Πουρέα, Ιναμάνα Πετιλ, Ραφίκα Σαουίς, Δανάη Σιώζιου, Δήμητρα Τζάνου, Ταμάρα Τσαλμπουνί, Έμμα Χιμένεθ, Φραγκίσκο Τζεντίκο


Ιδέα | blinddate12.blogspot.gr 
Σχεδιασμός και υλοποίηση | Αντώνης Βολανάκης Ραφίκα Σαουίς

Ώρες παραστάσεων:  15:00 - 19:30 

16.12.2016-29.01.2017  //  Gallery ArtΠρίσμα
ομαδική ΕΚΘΕΣΗ
Ο Πρόσφυγας
σε συνεργασία με την Gallery ArtΠρίσμα
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, 20:00
Συμμετέχουν οι ζωγράφοι : Ρένα Αβαγιανού, Ανδριανός, Πέτρος Καραβέβας, Βασίλης Καρακατσάνης, Μπάμπης Κατσατσίδης,  Κώστας Μίχαλος, Γιάννης Νομικός, Βιβή Ντέμη,
 Έλενα Ππαδημητρίου, Γκέντση Ρούτσης, Γιάννης Τσούμας, Δέσποινα Τσακνή

Gallery ArtΠρίσμα Κουντουριώτου 187, 18535, Πειραιάς www.galleryartprisma.gr  


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η ιστοσελίδα χρηματοδοτήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά Created by Gravity